IJzerkoekjes

Echte Vlaardingse IJzerkoekjes, gebakken volgens het aloude recept van Daatje de Koe. IJzerkoekjes, bekend bij alle Vlaardingers en ver daarbuiten.

Daatjes de Koe (1838-1915) was een kordaat Vlaardings dametje die samen met haar broers een kruidenierszaakje had op de hoek van de Peperstraat en de Hoogstraat. Zij was de eerste die IJzerkoekjes verkocht aan voornamelijk visserslui.

Niet alleen de Vlaardingse vissers wisten de weg te vinden naar de IJzerkoekjes, ook die uit Scheveningen en Katwijk behoorden tot de vaste klantenkring. Waneer de vissers voor lange tijd naar zee vertrokken namen zij in hun ‘stoppekistje’ bovenop het gebruikelijke proviand zoals boter en suiker een zakje IJzerkoekjes mee. Eén van de belangrijkste redenen waarom juist IJzerkoekjes mee naar zee gingen was omdat de koekjes van zacht deeg zijn en dus lang ‘vers’ blijven.

De Naam
Een veelgestelde vraag over IJzerkoekjes is waar zij hun naam aan te danken hebben. Veel mensen denken dat dat komt omdat er ijzer in het koekje verwerkt is. Maar de Ijzerkoekjes hebben hun naam te danken aan de bereidingswijze. Het deeg wordt namelijk gegaard tussen 2 ijzers.